Toeristen zijn er in alle varianten: van geïnteresseerde natuur- en historieliefhebbers tot actievelingen in de wandel-fiets- en watersport. Verder zijn er terrasgenieters en gourmands en evenementen bezoekers. Ouder-Amstel voldoet helemaal aan hun wensen, vooral in de dagrecreatie. Al eeuwenlang is langs en in de buurt van de Amstel recreëren heel populair.

Met een alsmaar aanzwellend toerisme in Amsterdam is het logisch om toeristen onze kant op te lokken. Daarom worden er mooie initiatieven ontwikkeld en uitgeprobeerd. Aantrekkelijke kleurrijke folders zijn verspreid. Wie wil nu niet naar onze groene landelijke omgeving met  weids poldergebied, gezellige horeca, interessante historische locaties en sportieve mogelijkheden? Waar ter wereld is temidden van een authentieke dorpskern een wereldberoemde begraafplaats als Beth Haim met twee uitzonderlijk fraaie kerkgebouwen? Waar vind je nog originele lintbebouwing te beginnen bij de Dom van Duivendrecht en vanaf daar architectuur in alle verscheidenheid uit de 20e eeuw? Juist, elke kern van onze prachtige gemeente heeft iets te bieden aan een veeleisende toerist. Op welke wijze kunnen we nog meer toeristen aanmoedigen de grote stad achter zich te laten?

Echter in deze gesprekken gaat het ook over overlast veroorzakende toeristen inclusief Airbnb en rolkoffers. Dat willen we niet, blijkt dan. Over de ‘loktoeristen’ en om hen te verleiden is al veel bedacht. Bij ons liggen de ‘Roots van Amsterdam’, hier is het 1.000 jaar geleden begonnen: verhalen bij een schitterend erfgoed  dat nu, mede dankzij Natuurlijk Belang, in gemeentelijk beleid eindelijk de waardering en conservering krijgt die het verdient.

Over de nu toenemende en overnachtende toeristen en dat harmonieus met de bewoners van Ouder-Amstel te laten samengaan is nog werk aan de winkel.  Natuurlijk Belang wil zich daarom inzetten voor toerisme vastgelegd in een duurzaam en constructief gemeente-beleid. Natuurlijk Belang gaat zich daarvoor in de komende Raadsperiode hard maken.

Allan Blom

Recommended Posts