Kort geleden heeft de gemeenteraad een presentatie gekregen over het pasjes systeem voor Afval.  En wat bleek. Anonieme pasjes zijn heel makkelijk in te regelen. Iets wat Natuurlijk Belang graag wil ter bescherming van de privacy van onze inwoners. Geef de inwoners een keuze.  Wel zal de aanschaf van het pasje zelf hoger liggen. Vergelijkbaar als bij de anonieme OV chipkaart.  Natuurlijk Belang vindt dat de prijs van een tik het zelfde moet zijn. Onafhankelijk welk pasje je hebt. Liever hebben we helemaal geen pasjessysteem. En anders anonieme pasjes, als dit systeem er perse moet komen. 

Over de afval tikken gesproken. Wethouder Axel Boomgaars van GroenLinks heeft nog niet gezegd hoeveel een tik gaat kosten.  En daar maken wij ons veel zorgen over.  Op dit moment heeft onze gemeente een goede afval scheiding. Namelijk: Restafval, Plastic Metaal en Drinkpakken (PMD), GFT, papier en glas. Maar dit gaat veranderen. De PMD wordt niet meer apart ingezameld. Terwijl de belofte was dat deze altijd nog kon worden ingeleverd op de werf. 

Of te wel, de PMD komt bij het restafval.  Dat gaat u veel geld en ongemak kosten. Want dat is per gezin een behoorlijke hoeveelheid extra vulling. En dus meer tikken.  En dan wordt er door de wethouder gezegd dat de vervuiler betaald.  Maar hebben inwoners wel een keuze?  Als ik de supermarkt inloop, dan zit alles in plastic verpakkingen, alleen groente en fruit kan ik in papieren verpakkingen krijgen.

Ook bleek bij de presentatie dat er een nieuwe aanbesteding komt voor een nieuwe afvalverwerker.  Dat is het uitgelezen moment om ons goede afvalsysteem te handhaven. En het de inwoners zo makkelijk mogelijk te maken. Namelijk inzetten op nascheiding bij de afvalverwerker. De afvalverwerker kan dit namelijk heel goed. Daarom vinden wij dat er nu een pauze moet komen met betrekking tot het invoeren van een duur pasjessysteem. En mocht er toch een pasjessysteem komen, wat niet onze voorkeur heeft, dan met anonieme pasjes en PMD inzamelen op de werf. 

Natuurlijk Belang komt dan ook met een motie voor anonieme pasjes, samen met Ouder-Amstel Anders, PvdA en D66.  Ook hebben wij een pauze motie. Nu geen duur pasjessysteem invoeren maar wachten tot de nieuwe aanbesteding. Deze dienen wij samen in met Ouder-Amstel Anders en de PvdA. 

Recommended Posts