De Gemeente Ouder-Amstel wil het gebied van “De Nieuwe Kern” gaan ontwikkelen. Dit is het enige gebied waar voor onze Gemeente nog uitbreidingsmogelijkheden zijn. Een factor van belang is dat de grond van dat gebied eigendom is van de Gemeente Amsterdam en de NS.

Dit betekent dat  Ouder-Amstel moet overleggen en samenwerken met Amsterdam en de NS. Binnen dit gebied zijn er 4 volkstuinparken gevestigd, te weten Nieuw Vredelust, Ons Lustoord, Dijkzicht en de Federatie. Gezamenlijk gaat het wel om meer dan 600 volkstuinen. Verder is op het grondgebied ook nog de “Golfclub Amsterdam Old Course” gevestigd. Deze golfclub is in 1935 opgericht en is daardoor één van de oudste Golfbanen van Nederland.
Wij vinden het dan ook jammer dat deze wellicht moeten verdwijnen,  Zowel de Volkstuinen als de Golfclub geven in belangrijke mate het groene gezicht aan dit gebied.

In het te ontwikkelen gebied zijn 4.500 woningen (ca 12.000 bewoners) gepland. Het lijkt er op dat de grondeigenaren en dit college meer willen bouwen. Dit maximum was een harde eis van de gemeenteraad destijds.  ALLE partijen vonden dit belangrijk, om het gebied leefbaar te houden. 
Gaan wij hier dan ook weer hoge woontorens zien?  En grote hotels?  Wij zullen de wethouder houden aan het raadsbesluit van maximum 4.500 woningen.  Want dit is democratisch tot stand gekomen.
De nieuwe kern moet een autoluwe dorp worden. Met een mooi dorpsplein, wat past in het karakter van Ouder-Amstel. Natuurlijk Belang vind dat er goede fiets- en  wandel verbindingen naar Duivendrecht en Ouderkerk tot stand gebracht moet worden.  Zo kan de nieuwe kern uniek worden met goede verbindingen naar het openbaar vervoer, Amsterdam en de rest van Ouder-Amstel.

Allan Blom
Raadslid Natuurlijk Belang

Recommended Posts