Na jarenlange strijd kan de vlag uit voor het behoud van beide boerderijen aan het eind  van de Rijksstraatweg en zal de voormalige Sophia’s  Hoeve, thans de prachtig gerestaureerde  Wintershoven, gezelschap krijgen van een even mooie buurman: alle benodigde vergunningen om restauratiewerkzaamheden aan de Antoniushoeve te starten zijn binnen!

Het is een ode aan het historisch karakter van Oud-Duivendrecht: een langgerekt dorp met oorspronkelijke lintbebouwing:  kerken en boerderijen aan weerskanten van de Rijksstraatweg, met daarachter landerijen. Dankzij enkele historische gebouwen is dit goed zichtbaar.

Komend vanaf de Kloosterstraat, waar het Clarissenklooster stond en op de hoek het biljartcafé Brugzicht de Rijksstraatweg begroet, staan aan weerszijden huizen in Amsterdamse Schoolstijl, destijds gezien als chique woningen voor de deftige medemens. Tussen deze woningen en het schoolmeestershuis bij de protestantse kerk, ligt iets van de weg af de ruime boerenhoeve van de familie Mattijsen. De kerk, met daarachter d’ Oude School, vormt een ontroerend enclavetje, dat herinnert aan tijden van petten en klompjes, zoals het gevangenisje daar schuin tegenover onmiskenbaar de tijd van Swiebertje en Bromsnor terugbrengt, toen Saartje nog met de hand koffie zette.

Naarmate de huidige Rijksstraatweg ten einde loopt, groeit de nostalgie. Wie kan zonder verwondering de prachtige witte boerderij Mijn Genoegen passeren? De huizen ertegenover genieten een fraai uitzicht op een kostbaar stukje, bijna verdwenen boerenleven.

Eetcafé Lotgenoten is een oude paardenuitspanning op de plek, waar eeuwen geleden al horeca bestond! Deze eetgelegenheid en kleine arbeidershuisjes daartegenover lijken een wedstrijdje “wie heeft het mooiste uitzicht” te doen.

Een kroon op het historisch erfgoed van Duivendrecht is het ensemble van bovengenoemde boerderijen met de Urbanuskerk, waarvan twee majestueuze torens trots lijken te zeggen: hier staan wij en hier blijven we staan! Een onwaarschijnlijk fraai stukje Oud-Duivendrecht, dat eindelijk behouden lijkt voor de toekomst!

Allan Blom

Recommended Posts