Donderdagavond 26 september stemde de raad over de uitvoering van het centrumplan in Ouderkerk en de verhoging van het daarvoor benodigde budget. Verhoging? Ja, want tussen de goedkeuring van DO (Definitief Ontwerp) in januari 2023 en het uitvoeringsplan dat voorligt, is de wereld er ondertussen heel anders uit gaan zien. Het gevolg is, dat het centrumplan bijna 40% meer moet kosten. Je vraagt je af hoe dit mogelijk is. Van DO tot uitvoeringsplan 21 maanden? Normaliter kost dit vier tot vijf maanden. Is dit de raad niet opgevallen en is er wel voldoende gevraagd naar de voortgang en dus met de vuist op tafel geslagen? Nee!
 
Hoe gaat het nu verder? Kijkend naar Duivendrecht kan de gemeente leren van alles wat is misgegaan met het vernieuwen van het Dorpsplein. Bezuinigingen hebben mede gezorgd, dat het er nog steeds verpauperd uitziet. Goedkoop is duurkoop. Bij een bezoek van de wethouder kwam deze er tot zijn verbazing achter, dat in een optopping van één van de panden een aantal enkelband criminelen gehuisvest is. Hoe kun je als bestuurder de regie houden, als zoiets achter je rug om geregeld wordt?
 
Hoe geloofwaardig ben je als gemeentebestuur, wanneer je de vergunningsregels aan je laars lapt en de aanvrager daags na het verstrijken van de naar beneden bijgestelde termijn 21 bomen kapt. Het kappen is gebeurd terwijl er bezwaar was ingediend. Houtlijm lost dit niet op en het is nu afwachten of Levvel de plicht om te herplanten invult met vergelijkbare bomen of met luciferhoutjes. Sommigen zeggen dat je niet in bomen kunt wonen, maar je hebt ze wel nodig om te kunnen leven.
 
Intussen hoopt Natuurlijk Belang, dat de lessen van Duivendrecht worden toegepast in Ouderkerk. Na jaren wachten is het hoog tijd dat inwoners en ondernemers datgene krijgen, waar ze recht op hebben, een mooi, nieuw en duurzaam centrum.
 
Dolf van Muyden
 

Recommended Posts