Meer woningen, minder wegen: een recept voor chaos in Ouder-Amstel

Meer woningen, minder wegen: een recept voor chaos in Ouder-Amstel

Met veel bombarie presenteert Ouder-Amstel haar gebiedsontwikkelingen: 7.160 woningen verspreid over de nieuwe kern (6.200 woningen), Entrada (300 woningen), Amstel Design District (230 woningen) en Dialogue (430 woningen). Op het eerste gezicht een broodnodige oplossing voor de woningnood. Maar wie verder kijkt, ziet hoe deze plannen volledig voorbijgaan aan een cruciaal punt: bereikbaarheid.

Geen extra wegen, wel verleggingen. Resultaat? De bewoners van Duivendrecht en Ouderkerk raken straks opgesloten in hun eigen dorp. Omrijden wordt de nieuwe norm, files de dagelijkse realiteit. Dit alles zonder dat de dorpsgemeenschap ooit serieus is geraadpleegd. Hoe kunnen wij, de huidige bewoners, en straks duizenden nieuwe inwoners, hier nog normaal wonen en reizen?

Het probleem wordt nog schrijnender door de bestaande drukte rondom de Arena, Ziggo Dome en AFAS Live. Al deze evenementenlocaties zorgen nu al voor verkeersinfarcten. En alsof dat nog niet genoeg is, moet de A2 worden omgetoverd tot een stadsentree. Dat klinkt chic, maar wie durft de chaos te overzien als al deze losse ontwikkelingen samenkomen?

Wat ontbreekt, is visie. Een integrale aanpak die woningbouw koppelt aan infrastructuur. Onze jongeren en ouderen hebben woningen nodig, maar ze moeten er ook kúnnen komen. Wat we niet nodig hebben, is een halfbakken plan waarin nieuwbouw wordt gezien als een opzichzelfstaand project zonder oog voor de leefbaarheid van het geheel. Het lijkt alsof de beleidsmakers in hun enthousiasme voor stedelijke verdichting zijn vergeten dat er ook zoiets bestaat als autoverkeer, openbaar vervoer en fietsnetwerken. Waarom is er geen visie ontwikkeld waarin mobiliteit en leefbaarheid hand in hand gaan?

Het wordt tijd dat de gemeente wakker wordt en inziet dat bereikbaarheid geen luxe is, maar een basisvoorwaarde. Want zonder goede uitvalswegen en slimme verkeersoplossingen dreigt Ouder-Amstel te bezwijken onder haar eigen ambities. Dat kunnen en mogen we niet laten gebeuren.

 

Nadine Schreurs

Burgerraadslid Natuurlijk Belang

Herinrichting bovenbuurtse speelplek aan de Jan Benninghweg

De bovenbuurtse speelplek in Ouderkerk aan de Amstel staat al geruime tijd ter discussie vanwege gebrekkig onderhoud en beperkte benutting. Natuurlijk Belang heeft hier de afgelopen twee jaar aandacht voor gevraagd in commissievergaderingen. De gemeente verspreidde in januari 2023 een schrijven over de herinrichting, waarin via een online enquête input werd gevraagd aan kinderen. Een initiatiefnemer heeft daarbij voorgesteld een pumptrack te sponsoren.

Huidige situatie

  • Het omheinde grasveld wordt voornamelijk gebruikt door hondenbezitters. Het veld is verwaarloosd, met diepe kuilen en hondenpoep, en daardoor ongeschikt voor andere activiteiten.
  • Het verharde speelveld wordt incidenteel gebruikt door kinderen voor voetbal en basketbal en door ouderen die er tweemaal per week sporten.

Problemen en participatie

  • Het voorstel voor een pumptrack zou ten koste gaan van het verharde veld, dat het meest gebruikt wordt.
  • De afgelopen twee jaar ontbrak het aan participatie. Aanwonenden, sportgroepen en andere belanghebbenden werden niet betrokken.
  • De Rekenkamer bekritiseerde in november 2023 de gebrekkige participatie in de gemeente Ouder-Amstel, wat de wethouder eindelijk tot actie aanzette.

Toekomstige stappen
In januari 2025 start een participatietraject. Een werkgroep zal worden gevormd om een plan te ontwikkelen dat jong en oud én hondenbezitters beter bedient, met aandacht voor onderhoud en multifunctioneel gebruik.